15 апреля 2019 18:47

Паска подорожчає

Інститут аграрної економіки: Великодній кошик 2019 року коштуватиме 532 гривні

Паска подорожчає

2019 року вартість великоднього кошика — за середніми цінами по Україні станом на початок квітня — складе близько 532 грн. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 26 грн — тобто на 5,1% — дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 506 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій ЛУПЕНКО.


За його словами, вартість основної складової великоднього кошика — паски домашньої випічки — складе близько 85 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, борошна, родзинок, з другого — збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, пояснив Юрій Лупенко.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясо-ковбасні вироби: домашня ковбаса (0,5 кг) — 104 грн (190—230 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) — 98 грн із розрахунку 195—220 грн за 1 кг. Порівняно з 2018 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 4,3%, а домашньої ковбаси — на 2%.


Сало (0,5 кг) обійдеться у 35 грн з розрахунку 60—115 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 71 грн (135—162 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) — 70 грн (128—184 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 32 грн (60—85 грн за 1 кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) — 24 грн (23—25 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) — 12 грн, ціна на який залишилася на рівні минулого року — 9—14 грн.


У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, — його вартість зросте до 711 грн. Це на 51 грн, або на 7,7% більше від вартості кошика такого ж складу 2018 року, зауважив Лупенко.
Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів, пояснив експерт. Середня ціна по Україні на томати тепличні становить 50—58 грн, на огірки — 58—64 грн, на яблука — 7—15 грн.


За пляшку церковного вина «Кагор» у середньому доведеться заплатити ще 118 грн (80—135 грн за пляшку).
Таким чином, здорожчання вартості великоднього кошика порівняно з попередніми періодами буде незначним. Тоді як торік порівняно з 2017 роком зростання вартості становило 34,2% за мінімальний набір продуктів. У зв’язку з низькою купівельною спроможністю населення в поточному році українці будуть заощаджувати на дорогій частині великоднього кошика. Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, твердих сирів. Заощадження можуть проявитися у купуванні більш дешевої продукції або у зменшенні кількості складових кошика, підсумував Лупенко.

Автор
День
Источник
НОВОСТИ / Агрорынок