У 2024 році вартість різдвяного столу для українців складе понад 1300 гривень, тоді як новорічний стіл обійдеться майже в три рази дорожче.
Меню для новорічного святкування, що включає традиційні страви для середньої родини з чотирьох людей, коштуватиме приблизно 3594,05 грн. Це на 24,8% більше, ніж минулого року.
Як повідомляє пресслужба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", науковці порахували вартість новорічного столу 2025 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня 2024 року.
Як зазначив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" та академік НААН Юрій Лупенко, за проведеними розрахунками, вартість салату "Олів'є" (3 кг за класичною рецептурою) становитиме 384,41 грн. Це на 17,7% дорожче, ніж під час святкування Нового року 2024.
Окрім того, через збільшення цін на інгредієнти для салату "Оселедець під шубою" (1,570 кг продуктів), вартість цієї новорічної страви досягне 168,19 грн. Це на 21,9% більше, ніж минулорічний показник, який становив 138,01 грн. При цьому, півкілограма звичного для українського столу оселедця коштуватиме 119 грн.
Відзначається, що протягом року ціни на м'ясні вироби підвищилися на 13,4%. Таким чином, загальна вартість 2,850 кг м'ясних продуктів для новорічного столу становитиме 1029 гривень.
Цього року молочні продукти зазнали значного подорожчання: 300 г твердого сиру оцінюється в 148,5 грн, що на 28% більше, а 200 г вершкового масла тепер коштує 104 грн, що є підвищенням на 44%.
Середня вартість овочів для новорічного столу цього року становитиме 496 грн, що на 32% перевищує показники минулого року. Фрукти, які також будуть присутні на святковому столі, обійдуться приблизно в 254 грн, що є збільшенням на 49%. Наприклад, за два кілограми мандаринів доведеться викласти 177 грн.
Батон білого хліба обійдеться в 28 гривень (+19%). Шоколадні цукерки вартуватимуть близько 280 гривень за кілограм (+40%).
Пляшка шампанського "Артемівське" об'ємом 0,75 літра коштує 209 гривень, що є збільшенням на 17%. Щодо безалкогольних напоїв для святкового столу, то їхня вартість становитиме 110,95 гривень, що означає підвищення ціни на 7,3%.
Отже, загальна вартість святкового столу для середньостатистичного українця в бюджетному сегменті складатиме 3594,05 грн.
Крім того, сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 739 грн. В залежності від виробника баночка 100 г червоної ікри обійдеться в середньому у 420 грн, а 180 г червоної риби - у 319 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн (+27,3%).
Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко повідомив, що різдвяний стіл, який складається з традиційних страв середньостатистичної родини, таких як кутя, узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, капустою та вишнями), тушкована капуста, пісний борщ з квасолею, смажена картопля, свіжі та солоні овочі, у цьому році коштуватиме приблизно 1365 грн. Це на 41 % більше, ніж у минулому році, коли витрати становили 970 грн.
Зокрема, пшенична кутя - 950 г продуктів традиційної рецептури - обійдеться у 175,05 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчою стравою в цьому році буде смажена риба - 306,97 грн. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 301 грн, а за 200 г борошна - 5,97 грн.
Третє місце за вартістю займе пісний борщ з квасолею. Для приготування 2 літрів води та 2,535 кг інгредієнтів доведеться витратити 131,94 грн.
Традиційний узвар з сушених яблук, груш і чорносливу коштуватиме у супермаркетах 105,36 грн (600 г на 2 л води). Салат "Вінегрет" (1,73 кг продуктів) коштуватиме 67,75 грн.
Вареники є класичними стравами пісної кухні. Наприклад, вареники з картоплею (вага 1,51 кг) обійдуться в 50,06 грн. Вареники з капустою (1,481 кг) коштують 52,50 грн. А от вареники з вишнею, вагою 810 г, будуть вартістю 69,74 грн.
Згідно з висловлюваннями Юрія Лупенка, директора Національного наукового центру "Інституту аграрної економіки" та академіка НААН, зростання витрат на новорічний стіл безперечно обумовлене наслідками військових дій. Це явище викликане значними фінансовими та матеріальними втратами в українській економіці та серед населення, зменшенням обсягів виробництва, дефіцитом і подорожчанням пального, а також труднощами і перешкодами у внутрішньому переміщенні товарів, що веде до невизначеності для багатьох людей.
Серед основних факторів, які вплинули на зростання цін на продукти харчування в 2024 році, варто відзначити несприятливі погодні умови влітку, зменшення обсягів виробництва, підвищення тарифів на електрику, зростання цін на енергоресурси, а також введення військового збору у розмірі 5%.
"Зростання вартості новорічного столу-2025 у порівнянні з минулим роком на рівні 24,8% свідчить про те, що витрати звичайних українців на їжу зросли. Це особливо помітно на фоні економічних викликів та зниження доходів населення. Як наслідок, більшість українців будуть змушені скорочувати витрати на звичний асортимент продуктів", - зазначив Лупенко.
16 грудня повідомлялося, що в Україні продовжують дорожчати овочі. Зокрема, відновилося зростання цін на картоплю. Так, популярний овоч продають по 22-28 гривень за кілограм, хоча тижнем раніше овоч віддавали по 20-25 грн за кг.
Що стосується фруктів, то через активізацію попиту ціни переважно зростали. Зазначається, що тільки апельсини додали в ціні 15-20% - від 80 до 120 гривень, а діапазон цін мандаринів становить від 90 до 120 гривень за кілограм, клементини - 50-60 гривень.
#борщ #Овочевий #Українська гривня #Картопля #Економіка #Салат #Українці #Супермаркет #Новий рік #Риба #Брассіка. #Пельмені #Узвар #Кутя #Делікатність #Phaseolus #Страва (їжа) #Нерест #Масло вершкове #Безалкогольний напій