
Внаслідок багатьох чинників різко зросли темпи зростання цін на всі види м'яса.
Національний банк України очікує значне зменшення рівня інфляції до завершення року, а також подальше наближення до цільового показника в 5%. Поява свіжих урожаїв на ринках буде позитивно впливати на зниження цін на продовольство.
Цю інформацію наведено у звіті про інфляцію за липень.
"Як і передбачалося, локальний пік інфляції було подолано в травні, коли показник досяг 15,9%. У червні спостерігалося помітне уповільнення до 14,3%. У липні можливе незначне зростання інфляції через негативний вплив погодних умов на ціни продуктів харчування, але в подальшому вона знову піде на спад. Прогнози свідчать, що до 2025 року інфляція знизиться до 9,7%, у 2026 році - до 6,6%, а до 2027 року до цільового рівня НБУ в 5%", - зазначає регулятор.
Зазначається, що інфляційний тиск на ринку харчових продуктів посилився через вичерпання запасів врожаю минулого року. Одночасно, затяжні похолодання в другому кварталі затримали дозрівання деяких сільськогосподарських культур, що негативно вплинуло на їхню продуктивність та погіршило прогнози щодо цьогорічних врожаїв. Це стало причиною підвищення цін на кісточкові фрукти, ягоди та яблука.
Крім того, значно прискорилися темпи зростання цін на всі види м'яса через підвищення собівартості, зменшення чисельності тварин, а також через зростання зовнішніх цін у зв'язку з активізацією експорту. Додатковим фактором, що спричинив підвищення витрат, стали високі ціни на ветеринарні препарати, що обумовлено їх значною імпортною часткою. Це особливо відчутно на фоні ослаблення курсу гривні по відношенню до євро, оскільки більшість цих засобів постачається з країн Європейського Союзу.
Темпи зростання цін на оброблені продукти помірно прискорилися, проте залишилися нижчими за очікування, що пов'язано з уповільненням подорожчання молочних виробів на фоні зниження закупівельних цін на молоко. У порівнянні з кінцем першого кварталу, також спостерігається зниження темпів зростання цін на олію, що є результатом ослаблення цінового тиску на міжнародних ринках. В червні темпи зростання вартості хліба та хлібних виробів почали знижуватися.
В Національному банку України прогнозують, що урожай зернових буде більшим у порівнянні з минулим роком. Стабільна енергетична ситуація також стримує зростання цін на хліб. Однак, темпи підвищення цін на м'ясні продукти значно прискорилися через зростання вартості продовольчої сировини. Ціни на безалкогольні напої, зокрема на каву, також швидко зросли у відповідь на підвищення світових цін.
Завдяки зростанню врожаїв та збільшенню виробництва оброблених продуктів харчування, очікується, що в найближчі роки темпи продовольчої інфляції знизяться до приблизно 3-4%. Одночасно, відновлення квот і мит на імпорт з боку Європейського Союзу, а також стабільний імпорт, допоможуть стримати зростання цін на сировину. Проте, введення мит на імпорт ряду овочів з Туреччини може спричинити посилення інфляційного тиску, як зазначено в звіті.
В Державна служба статистики повідомили, що за рік практично усі основні продукти в Україні продемонстрували суттєве цінове зростання. Ціни на яблука у порівнянні із червнем минулого року збільшилися майже втричі - на 195,5%. Станом на червень 2025-го вони коштували в середньому 79,5 грн за кілограм.
У свою чергу, білокачанна капуста подорожчала в 2,5 рази, до 28,2 гривні за кілограм. Ціна на моркву зросла на 67,0%, досягнувши 49,7 гривні за кілограм, тоді як вартість яєць піднялася на 62,7%, до 53,6 гривні за десяток.
Національний банк України знизив свої прогнози стосовно подальшого підвищення споживчих цін та відновлення економічної ситуації в країні. Згідно з новими оцінками НБУ, інфляція досягне 9,7% наприкінці 2025 року і 6,5% у 2026 році. Однак, цільовий показник у 5% буде досягнуто лише в 2027 році.
#Apple #урожай #молоко #Врожайність сільськогосподарських культур #Інфляція #Морквина. #Національний банк України #Українська гривня #Європейський Союз #Імпорт #Їжа #Експорт #Євро #Туреччина #М'ясо #Хліб #Яйце #Олія #Мито (податок) #Брассіка. #Безалкогольний напій #Кава #Ягода (ботаніка)