Олег Пендзин зазначив, що зазвичай в Україну завозять імпортну сировину.
На новорічному столі українців часто можна побачити червону ікру. В Україні ціни на ікру за рік значно зросли.
У коментарі для УНІАН виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин підкреслив, що більшість ікри, доступної на українському ринку, є імпортною. Це означає, що ціна на продукт безпосередньо корелює з курсом долара та іншими економічними факторами.
"На вартість продукту впливають різноманітні фактори, зокрема, рік нересту та вміст солі чи олії в складі. В Україні переважна більшість ікри є імпортною. Хоча ікру фасують у банки на території нашої країни, сировина постачається з-за кордону," - зазначив експерт.
При цьому він зазначив, що ікра поділяється на дві групи - ікра риби, вирощеної в диких умовах, та ікра риб, які вирощені в неприродних умовах, як правило, форель.
"Найбільш доступною є ікра форелі, яка наразі оцінюється приблизно в 300-350 гривень за 100 грамів. У 2023 році її вартість становила близько 200 гривень за таку ж кількість. Що стосується лососевої ікри, то тепер вона коштує близько 500 гривень за 100 грамів, тоді як рік тому ціна варіювалася між 410 та 415 гривнями. Якщо ви відвідаєте різні супермаркети, можете помітити значні коливання цін. Важливо пам’ятати, що якщо вам пропонують три банки ікри всього за 350 гривень, це, безсумнівно, є ознакою підробки", - зауважив Пендзин.
За його свідченнями, на початку 2022 року, перед активізацією військових дій, в Україні справжня ікра продавалася по ціні 160 гривень за баночку.
Ікра горбуші в мережі АТБ коштує 369,90 гривні за упаковку вагою 100 грамів.
У мережі Auchan ви можете придбати 100-грамову баночку лососевої ікри всього за 399 гривень, але варто зазначити, що це спеціальна акційна пропозиція.
В Сільпо таку ж червону ікру можна купити по 299 гривень за 100 грам, але це також акційна ціна.
В Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" підрахували, що щорічне новорічне меню для типової української сім'ї з чотирьох осіб обійдеться приблизно у 3594,05 гривні. Це на 24,8% більше, ніж у минулому році.
Водночас, різдвяне меню з традиційних страв: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні - обійдеться близько 1365 грн, що на 41% перевищить минулорічний показник у 970 грн.
#борщ #Українська гривня #Імпорт #Україна #Українці #Банк #АТБ-Маркет #Українське незалежне інформаційне агентство #Сировина #Олія #Риба #Ашан. #Брассіка. #Сільпо (торгова мережа) #Пельмені #Узвар #Кутя #Страва (їжа) #Нерест #Вінегрет #Пструг #Сіль #Горбуша