Через економічні коливання на тлі війни у Львові періодично закриваються ресторани та кав'ярні. Наприклад, нещодавно закрилося "Druzi Cafe", яке функціонувало з 2017 року.
"Ми з партнерами ухвалили рішення закрити Druzi Cafe у Львові, яке працювало вісім років.
Це місце стало домом для багатьох, наповнивши нас теплом, новими знайомствами та зустрічами. Останній рік — ні, — поділився в соцмережах засновник кафе Ігор Фарберов. — Економічна реальність більше не дозволяє продовжувати цю історію. Триматися за неї "лише з жалю" означає не бачити істину. Потрібно навчитися "відпускати..."
Ресторатор каже, у бізнесі, як і у житті, бувають різні етапи: десь виграли -- десь ні.
"Я прагну, щоб ми навчалися обговорювати не лише досягнення, а й поразки. Це необхідно для того, щоб залишатися справжніми і уникати створення ілюзії "успіху за будь-яку ціну". Таке уявлення не має жодної цінності," – підкреслив Ігор Фарберов.
"Причин закриття ресторанів на четвертому році війни -- насамперед це війна й пов'язані з нею ризики, -- розповів для "ВЗ" ресторанний критик, засновник Школи гостинності та ресторанного сервісу Михайло Шевелюк. -- Повномасштабне вторгнення рф призвело до фізичного знищення та закриття сотень закладів в Україні, спричинило загальне скорочення ринку. Через постійні тривоги, комендантські години й проблеми з електроенергією закладам важко працювати та забезпечувати сервіс".
За словами пана Шевелюка, однією з причин, чому досвідчені ресторатори розглядають можливість закриття своїх закладів, є суттєве зниження споживчої здатності та втрата відвідувачів. Кількість гостей значно скоротилася, а середній рахунок також істотно знизився.
"Однією з основних проблем, з якими стикаються ресторани сьогодні, є значний дефіцит кадрів, зростання цін на продукти та послуги, – зазначає Михайло Шевелюк. – У Львові вже більше 50 закладів або закриваються, або виставляються на продаж."
Яким чином мобілізаційні процеси та законодавство щодо виїзду чоловіків віком від 18 до 22 років змінили ресторанний сектор?
-- Дозвіл молоді виїжджати за кордон призвів до відтоку барменів, баристів, офіціантів. Адже саме без тієї категорії молодих працівників, індустрія гостинності не може нормально функціонувати. Для ресторанного бізнесу це означає постійний пошук персоналу й перегляд систем мотивації.
Чи зможуть ресторани у Львові вижити без потоку іноземних туристів?
Туристичний потік суттєво зменшився, проте повністю не зник. За даними дослідження Львівського туристичного офісу, у 2024 році 85% гостей міста становлять українці, в основному з Києва, Тернополя, Харкова та Хмельницького. Іноземці складають лише 15%, але це все ж позитивний результат для країни, яка переживає війну з 2022 року. Внаслідок цього ресторани відчувають нестачу саме у іноземних відвідувачах.
Середні витрати туриста на день (без проживання) приблизно 1500 гривень для українців і 1990 гривень для іноземців.
Що дозволяє ресторанам залишатися на плаву в сучасних умовах? Чому деякі заклади здатні адаптуватися і процвітати, тоді як інші зазнають невдачі?
Дослідження ринку та накопичений досвід свідчать про те, що лише 15-20% ресторанів здатні досягти успіху. На мою думку, їхня ефективність зумовлена наявністю чіткої концепції, вигідним розташуванням, а також належним контролем та оптимізацією витрат.
ексклюзивна кухня з використанням регіональних інгредієнтів
а також потужна та мотивована команда. І, безумовно, якісний сервіс...
Заклади, які витримують турбулентність, формують віддану клієнтську базу, що регулярно відвідує їх та залишає свої фінанси, включаючи чаї для персоналу. Виживати в умовах нестабільності вдається лише тим ресторанам, які пропонують якісний продукт, мають адаптивний бізнес-план, розташовані в зручних місцях і можуть оперативно реагувати на зміну економічних умов.
Вважаю, що деякі нові ресторани у Львові закриваються через те, що відкрилися "не в той момент" чи "не в тому районі", з невдалою концепцією або завищеними цінами.
З грудня 2024 року зросли податки, а з січня 2025 року підвищились тарифи на електроенергію. Через це автоматично здорожчало меню ресторанів та кафе. Заклади, які не змогли оптимізувати витрати чи підняти ціни, не витримують складних реалій.
#туризм #Електрична енергія #Українська гривня #Податок #Економіка #Київ #Українці #Бізнес #Львів #Хмельницький, Україна #Соціальна мережа #Харків #Тернопіль #Історія #Концепція #Теплова енергія #Ресторан #Кав'ярня #Офіціанти #Оптимізація #Меню #Ресторатор #Критик #Бармен.